Råd om din hund

Tips och råd om skötseln på din hund:


Bad

Hunden behöver bada ibland, hur ofta beror på vad det är för ras och hur hunden bor.

En hund som bor inne kan man bada så ofta som en gång i veckan om man har ett bra schampo.

En hund som bor i hundgård skall inte badas så ofta för den behöver fettet i pälsen för att hålla värmen.

Det finns många olika schampon på marknaden i dag.

Det finns för långhåriga, strävhåriga, hundar som fäller, exem, valpar, ljusa, mörka ovs, alla med olika inriktning för att passa just vad du vill ha till din hund.

När man badar hunden schamponerar man den alltid minst två gånger. Detta för att få ur smutsen ordentligt.

Det finns schampon som skall spädas och det finns sådana som man kan använda direkt.

För bästa resultat vid bad så borsta först din hund, blöt sedan ner pälsen ordentligt, schamponera, skölj ur och schamponera igen. Låt hunden stå några minuter i schampot och skölj sedan noga ur.

Löddrar det dåligt så schamponera en tredje gång.

Använd sedan ett balsam som är anpassat just för din hunds pälstyp. Det finns balsam som är inriktade på tex att få bort ullen, hjälpa till att lösa upp tovor, få fram det sträva, få fram den mjuka i pälsen, få volym eller om man vill ha lite tyngre päls.

Borsta sedan hunden medans den torkar, gärna med fön, för bästa resultat.

Det är alltid lättare att hålla en ren hund välborstad.


Borstning

Är hunden tovig drar det i skinnet och är obekvämt. Den kan dessutom ha barr och små pinnar i toverna som skaver och sticker. Ibland hittar vi sår under toverna som blivit av smuts i och under tovan. Håll hunden tovfri genom att borsta och kamma. Badar du din hund när det börjar bli svårt att hålla toverna borta så är det lättare att hålla hunden fin.  Har man en hund som har mycket ull är det viktigt att när hunden börjar att fälla, att man får bort ullen. Ullen/ tovorna på alla sorters hundar, lägger sig som en matta och under den mattan blir det fuktigt och samlar sig smuts och det kan bli fula sår som man upptäcker först när man får bort tovan.

Se till att ha bra verktyg. Det underlättar arbetet.

En bra karda och kam kommer man långt på.

Tänk bara på att kardan slits och till slut så tar den inte så bra.

Man märker oftast inte hur sliten borsten är förrän man har skaffat sig en ny.

Sedan finns det verktyg som tex tovutredare, ullkniv, spraybalsam m.m. för att underlätta arbetet.

Får hunden tovor som du inte lyckas kamma ur så klipp gärna bort tovan innan den blir för stor. Har det börjat tova sig så växer tovan fort.


Tänder

Hundar får tandsten. Beroende på hur mkt tandsten din hund har uppvisar den olika besvär. Många hundar lider i tystnad och tittar man inte i munnen kan man lätt missa tandsten. Tandsten orsakar dålig andedräkt och vid mycket tandsten får hunden ont i munnen och tandköttsinflammation, tandlossning och i värsta fall blodförgiftning. Tyvärr tror många att hunden inte har ont eftersom han äter sin mat. Detta stämmer inte. Har hunden mkt ttandsten och inflammation i tandköttet har hunden ont!

Du kan hjälpa till med att hålla tandstenen under kontroll genom att ge hunden ben att gnaga på, borsta tänderna och även ge tex Plaq off i maten.

Ser man att tandstenen börjar växa till sig så skall man gå till veterinär och få den borttagen.

Men var noga med att hålla tandstenen i schack efter det så den inte växer till sig igen.


Öron

En del hundarna har päls i hörselgången. För att undvika att det blir tex svamp i örat behöver du ibland dra ut pälsen. Dra bara det som sitter i hörselgången. Har hunden ”gegga” i öronen bör du uppsöka veterinär för att få bukt med det. Det finns olika grader av öroninflammation och hunden visar olika grad av besvär.

Stoppa fettvadd i öronen när du badar för att undvika att det kommer vatten i öronen. Vatten kan orsaka öroninflammation om öronen har lite svamp innan.


Klor

Klipp klorna ofta.

En del hundar sliter bra själva men en del sliter inte alls och kan behöva klippa så ofta som varje vecka.

När klon blir längre följer pulpan med ut och man kan inte klippa ner klon så den blir kort igen.

Speciellt viktigt är det att klippa klorna ofta på valpar och unghundar för då växer pulpan med fortare.

Har det hänt att klorna blivit för långa följer ett slitsamt jobb att försöka tränga tillbaka pulpan genom att klippa/ fila klon ofta.

Går hunden med för långa klor får han fel tasshållning, den kan få inflammation i klofästet, fastna någonstans och dra sönder klon eller ibland vill det sig så illa att klon går runt och in i trampdynan och orsakar fula sår som har svårt att läka.

Håll även pälsen under tassarna borta i den mån det går. Under framförallt framtassarna samlas det gärna grus och smuts imellan trampdynorna som kan orsaka sår och svamp.



 



TROLLHÄTTANS HUNDVÅRD